Tisdag 13 december




Från Barometern idag
:

Klart för Ironman i Kalmar

Sporten i dag 07:09 | Uppdaterad i dag 11:38

Avtalet är nu undertecknat. Det är därmed klart att Kalmar blir en av åtta städer i Europa som får arrangera en Ironman-tävling i triathlon 2012.

LäS MER

Tidigt på tisdagsmorgonen kom beskedet att avtalet är undertecknat och att världens tuffaste triathlontävlingar, Ironman, kommer att anordnas i Kalmar den 18 augusti nästa år.

Redan i våras avslöjade Barometern att planerna på detta jätteevenemang var långt gångna. WTC (World Triathlon Corporation) har i ett år legat förhandlingar med Kalmar stad om att sy ihop arrangemanget.
I juli träffades en avsiktsförklaring mellan parterna med ambitionen att göra klart alla detaljer i augusti. De sista bitarna i kontraktet har dock tagit tid att utforma. Knäckfrågan har varit bansträckningen för cykelloppet. WTC har krävt att loppet ska gå över Ölandsbron av tv-mässiga skäl samt att två körfält ska stängas av på vägarna under loppet – något som Trafikverket vägrat. Arrangörerna i Kalmar har sedan dess arbetat med att hitta lösningar.

15 januari hade parterna satt som slutdatum för förhandlingarna. Allt är alltså klart en månad tidigare. Den nya tävlingen i Kalmar ersätter den tidigare Järnmannen som avgjorts i Kalmar sedan 1994. Eftersom den nu får Ironman-status blir den ett internationellt event som kan locka upp emot 2 000 deltagare från 50 nationer. Tävlingen blir dessutom kval till riktiga Ironman på Hawaii.

Triathlonhelgen, som i flera år varit Kalmars klart största event sett till antalet besökare, blir nu mer än dubbelt så stor i ett slag. Det amerikanska tv-bolaget ESPN äger rättigheterna och kommer att sända ungefär en timme från tävlingen i Kalmar. Ironman-tävlingar brukar ha uppemot 100 miljoner tv-tittare världen över. Datumet för triathlonhelgen flyttas nu fram från månadsskiftet juli/augusti till 18 augusti.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0